Hogy ki, mit ünnepel ezen a hétvégén, az majdnemhogy mindegy, legalábbis konyhai szempontból. Mindegy, hogy a Reformáció Emléknapját, Mindenszentek Ünnepét, Halottak Napját vagy éppen Halloweent ül az ember, a tök ilyenkor mindenképpen telitalálat! És hogy a levendula-fanok se maradjanak hoppon, hát egy olyan finomságot ajánlok, amiből egyből dupla adagot kell csinálni. Nem is olyan macerás, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk.

Amióta itáliai inspirációval rákaptunk az itthon gyúrt tésztára, nem tudunk betelni vele! A tök-chili-levendula trió tésztába bugyolálva pedig elképesztően finom!

Tökravioli levendulás vajjal

Hozzávalók:

1 kg sütőtök

4 evőkanál olívaolaj

1 közepes vöröhagyma

3-4 gerezd fokhagyma

2 kisebb chili

2 tojás

35-40 dkg liszt

10 dkg vaj

10-15 szál levendula (vagy 1 evőkanál szárított)

A tököt meghámozzuk, felkockázzuk. Egy tűzálló tálba vagy vaslábosba tesszük a felaprított vöröshagymával, fokhagymával és chilivel együtt. Megsózzuk, olívaolajjal meglocsoljuk és összekeverjük. Lefedve előmelegített sütőbe tesszük és 190 fokon kb. 1 óra alatt megsütjük.

2 tojásból, 2 evőkanál vízből 35-40 dkg liszttel közepesen kemény tésztát gyúrunk, és amíg a tök kihűl, addig fóliába csomagolva pihentetjük. Ha a tök kihűlt, összetörjük vagy botmixerrel pépesítjük és habzsákba töltjük. A tésztát vékonyra nyújtjuk, kb. 8 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle. Minden korongra tölteléke nyomunk, majd a tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk egy villa segítségével.

Forrásban lévő bő, sós vízben 3-4 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük. A megolvasztott vajba szórjuk a levendulát, majd a lecsöpögtetett raviolit beleforgatjuk. Azon forrón, máris tálaljuk. Aki még tékozlóbban szeretné kínálni, reszelt parmezánnal is megszórhatja.

 Ha tetszett a recept, látogasson el máskor is!  Még több virágos recepetet talál a Virágkonyhában! Ha kedveli közösségi oldalamat, napról-napra új virágos recepettel lesz gazdagabb!